De Duurzame Gedachte

Duurzame gedachte is heel belangrijk, iets waar wij met ze allen mee bezig moeten zijn. Nu er in de kleding industrie door de fast fashion zoveel wordt geproduceerd, is er aan de ene kant heel veel rest afval maar ook veel over productie. Helaas is er zelfs veel kleding die nooit gedragen wordt, of die nooit gezien wordt door de consument.

Ron van der Wiel is eigenaar van Blue LOOP Originals, hij heeft mij uitgenodigd om mee te gaan naar Italië, omdat daar op verschillende plekken al decennia lang textiel afval wordt gerecycled voor van allerlei soorten hergebruik.

Biella is zo’n textiel stad in Noord Italië, vooral bekend van weverijen van bekende pakkenstoffen. De grondstof voor recycling komen voornamelijk uit Italië maar zelfs uit Bangladesh wordt tegenwoordig textiel-afval wat nog goed hergebruikt kan worden geïmporteerd. Alles beter dan verbranden is het devies. Verschillende grote merken hebben hier ook een manier gevonden om van hun overproducties en afval af te komen, maar dat wordt angstvallig verborgen gehouden. Geen camera wordt mij vertelt, Ron die een beetje Italiaans spreekt legt het mij uit. Hier schermen ze af wie wat aan hun levert en hoeveel.

Transparantie is geen vanzelfsprekendheid omdat sommigen dan met de billen bloot moeten. Ron zegt dat het begint met zo’n bezoek van een merk die daadwerkelijk wat wil doen aan dat afval door het hoogwaardig terug te brengen. Misschien gaat dan telkens de deur wat meer open. Dat hebben we in Nederland, Duitsland en Spanje met recycle bedrijven ook meegemaakt. De keuze om hier te recyclen is omdat deze op 2,5 rijden van de spinner zit en de spinner ook tencel betrekt van het Oostenrijkse bedrijf Lenzing. Zo zitten alle leveranciers vlak bij elkaar en dat is in het kader van een kleine ecologische voetafdruk ook belangrijk.

Wist je dat…

Er 50.000 kilo per dag wordt gerecycled aan kleding. Dit komt neer op 200 balen per dag en 18 miljoen kilo per jaar, hiervoor is een constante voorraad van 2 miljoen kilo grondstof nodig.

Nog steeds gaat een groot deel van het denim afval naar de auto industrie of isolatie voor huizen. Andere afvalstromen worden samen gerecycled en gemixt in een garen wat gebruikt wordt in moppen voor de schoonmaakbranche. Per kilo verdienen ze hier weinig mee. Er moet dus veel gerecycled worden wil het iets opleveren.

Ron vindt het goed dat er tenminste verschillende oplossingen zijn voor dat textiel afval. Het blijft downcycling en door onze fashion fashion industrie en kooplust is het overschot aan niet bruikbaar textiel voor upcycling tot nieuw kleding juist gegroeid. Die groeiende afvalstroom is geen fluit waard en maakt het juist moeilijker voor iedereen in de keten om recycelbare kleding te vinden. Het lijkt soms wel een speld in een hooiberg.

In Clusone wordt er van het gerecycled denim materiaal bij Pozzi Electa een nieuw garen gesponnen. Inspirerend om te zien hoe het proces verloopt. 30% van zo’n garen is gerecycled en de rest van dit type garen is tencel en soms zit er lamswol bij. Het duurt 3 weken voordat het ruwe materiaal nieuw garen is, dan kan het naar Portugal om een nieuw leven te krijgen als t-shirt of trui!

We kunnen niet verwachten dat iedereen op elk moment een duurzame keuze maakt: daar is ons consumenten leven niet op ingericht. De verleiding om niet duurzame keuzes te maken is groot en daarbij hebben we vaak wel meer aan ons hoofd. Dat weerhoudt ons er niet van om met een groepje enthousiastelingen deze recycle beweging verder uit te bouwen. En dus gaan we nog meer het verhaal rond de Blue LOOP producten vertellen; het eerlijke verhaal. Eén van vallen en opstaan en een glimlach als het lukt.